Zo wordt kiezen makkelijker

brug-perspectief

Hoe maak je goede keuzes? In mijn geval is dat geen lijstje objectieve criteria die ik langsloop, afvink en op basis waarvan ik mijn keuze bepaal. Nee, ik ben het type dat allerlei verschillende grootheden bij een keuze betrek. Ik heb het dus vaak moeilijk met keuzes maken. Hoe weeg ik nu af wat mijn gevoel me eigenlijk ingeeft tegen wat mijn agenda bepaalt en wat het stemmetje in mijn hoofd aan instructies geeft over “niet/wel handig want..”. Op deze manier werkt het niet!! Ik krijg een ongelukkig gevoel, welke keuze ik ook maak.

Om uit dit gedoe te komen, heb ik voor mijzelf een aantal handvatten.

Tips:

–          Check hoe het met je is. Ben je uitgerust, is je geest helder of zit er een hoop gedoe in je hoofd. Is dat laatste het geval, besluit dan (als het maar half mogelijk is) geen keuze te maken.

–          Is dit wel een onderwerp waar jij een keuze over moet maken? Is er eigenlijk iets anders aan de hand? Moet er eigenlijk iemand anders een keuze maken?

–          Maak de keuze eenvoudig, verdeel hem zo mogelijk in stappen.

–          Bepaal wat voor jou belangrijk is voor het onderwerp van je keuze.

–          Welke alternatieven en opties zie je?

–          Wat zijn jouw patronen/valkuilen? Aardig gevonden worden, ervan af willen zijn, angst om in de problemen te komen? Welke rol spelen deze patronen bij de keuze die je gaat maken?

–          Ga na of anderen belang hebben bij de uitkomst van je keuze. Hoe belangrijk is hun belang voor jou? Kun je rekening houden met andere belangen of ligt dat buiten jouw mogelijkheden?

–          Is dit het moment? Weet je wat er rond de keuze speelt of is nog niet alles duidelijk. Wanneer moet je een keuze maken? Kan de keuze uitstel hebben? Of wil je ervan af zijn? Wanneer wil je een keuze maken? Neem daar een beslissing over en houd je daaraan!

–          Slaap er een nachtje over. Voel je je zeker na dat nachtje? Of komt er zomaar een heel ander alternatief boven?

–          Nog steeds niet helder? Ophouden erover na te denken en tijd om iets heel anders te gaan doen. Spreek met jezelf af dat je op een bepaald tijdstip weer aan de slag gaat met je keuze, maar niet nu.

–          Accepteer dat sommige keuzes die je maakt niet handig blijken, anders hadden gekund, maar wel de best mogelijk keuzes zijn die je op dat moment kon maken!

–          Keuzes die je achteraf als “fout” bestempelt, leveren vaak toch iets goeds op. Ga na wat de winst is van een dergelijke keuze. Misschien gaan er heel andere deuren open dan je verwachtte. Of geeft de onhandige keuze je veel feed back over hoe jij je keuzes maakt, waardoor het de volgende keer gemakkelijker gaat.

Succes met kiezen!

Delen? Klik hier:Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on Facebook
Reageer jij als eerste?

Geef een reactie

Vragen? Klik hier. Ik hoor graag van je!