Self fulfilling prophecy

Wat je aandacht geeft GROEIT: de self fulfilling prophecyself fulfilling 2

Als je een schip wilt bouwen, moet je ervoor zorgen dat de timmerlieden de hunkering naar de zee in hun hart hebben

Je hebt vast wel eens gemerkt dat als je steeds aandacht besteed aan … (vul maar in!) er een grote kans is dat daar iets mee gebeurd. Daar kun je wat mee doen! Je kunt jezelf oefenen om bewust je focus te richten!

Hieronder volgen een aantal tips waardoor de kans voor jou groter wordt dat je je doel bereikt.

– Stel jezelf een duidelijk doel, wat wil jij dat er gebeurd. Verinnerlijk je doel, voel hoe vervullend het voor jou zal zijn als je je doel bereikt.

– Formuleer je doel positief: “niet meer roken” werkt niet. Je brein blijft hangen op “roken”, vergeet dat je daar “niet” bij had genoemd en ongewild stimuleer je juist het mislukken van je doel.

– Maak voor jezelf een voorstelling van wat je wilt dat er gebeurt. Vorm er een beeld van in je hoofd, welk geluid hoor je, wat ruik je, hoe voel je je bij het bereikte doel.

– Organiseer voor jezelf een geheugensteuntje op het doel dat je wilt bereiken: een veertje dat bij je neerdwarrelde, net toen je je doel aan het formuleren was; een foto, tekening, what ever. Zorg ervoor dat je je geheugensteuntje een aantal keren per dag tegenkomt: op de spiegel waar je vaak in kijkt, als achtergrond op je mobiel, een paar keer per dag een speciale ringtone instellen.

– Geef zachte aandacht!! Dat is een heel belangrijke! Zachte aandacht is aandacht die uit je hart komt. Daar zit de hunkering naar het bereiken van je doel, je motivator. Die kan ervoor zorgen dat je hele wezen gericht is op het tot stand komen van je doel.

– Geef de tijd de kans: soms is je doel al gerealiseerd voor je het doorhebt, soms moet je een hele tijd wachten.

Tja, rijtje netjes gevolgd, en dan lukt het niet!!!
Wat kan daar de oorzaak van zijn? Ik noem er een paar:

+ je doel is niet je echte doel: je wilt wel graag een leidinggevende functie, maar eigenlijk wil je dat omdat je omgeving dat van je verwacht. Het is dus niet jouw doel.
+ er is een negatieve reden mee gaan lopen in je verwachting: als ik die nieuwe baan heb, dan ben ik eindelijk verlost van dat vervelende project. Mogelijk moet je probleem met het vervelende project toch eerst opgelost worden!
+ je hebt heel basaal een beeld dat niet meehelpt bij het vervullen van jouw doel (dat is niet weggelegd voor ons soort mensen)
+ je doet erg je best, vooral met je hoofd (lijstjes met do’s en dont’s). Ga na hoe het met de betrokkenheid van je hart is.

Ik ben nieuwsgierig naar jouw reactie en je ervaringen!
marja@kruispuntcoaching.nl

Delen? Klik hier:Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on Facebook
Reageer jij als eerste?

Geef een reactie

Vragen? Klik hier. Ik hoor graag van je!