Kruispunt in je leven

quote

Google op “kruispunt” en je krijgt intrigerende afbeeldingen voorgeschoteld. Plattegronden, richtingaanwijzers naar de meest inspirerende plaatsnamen, ingewikkelde verkeerssituaties, prachtige zandpaden. Even verderop de plaatjes van wat er gebeurd wanneer het fout gaat: chaos, ongelukken.

In het verkeer hebben we geleerd wat de regels zijn, de do’s en dont’s en weten we meestal wel welke kant we uit willen.

In het leven is dat vaak even wat minder vanzelfsprekend. Ik weet niet hoe het jou vergaat als je op zo’n keuzepunt komt, maar ik raak er behoorlijk van in de war! Welke kant wil ik uit? Maar is dat ook wel echt wat ik wil? Als ik dit doe, kan ik dat niet meer doen! Welke consequenties zitten eraan vast en ben ik bereid die te nemen? Op de achtergrond hoor ik dan de stemmen van minstens 10 persoonlijke TomTommen: “ dit is goed voor je”, “ dat loopt voor jou niet goed af”, “ jij kiest altijd voor de moeilijke weg”, “ en hoe moet het dan met ..?”

Inderdaad: chaos, met kans op ongelukken! Persoonlijk raak ik daar dan zo van onder de indruk dat er niets meer gebeurd, ik mijn armen over mijn hoofd sla en wacht tot het stof is neergedaald. Om na een tijdje weer op dat kruispunt terecht te komen en opnieuw voor de keuze te staan!

Een andere kant van het verhaal is dat een kruispunt het mogelijk maakt van koers te veranderen.  Je kunt voor richtingen kiezen waarvan je de bestemming alleen maar vermoedt. De weg ernaar toe spreekt je in ieder geval erg aan. Het avontuur lokt en je stapt er maar wat graag in! Tja, dat gaat vaak goed. Soms niet: de weg blijkt na een stukje lopen  saai, je mist gezelschap, je hebt niet de juiste schoenen aan. Ga je terug? Loop je door? Pak je het eerstvolgende zijpad links in de hoop op een betere weg terecht te komen?

Kruispunten zijn complex, inspirerend, onverwacht, dagen je uit je keuzes goed te bekijken. Een ding hebben ze gemeen: ze zijn hoogstpersoonlijk. Iedereen creëert zijn eigen kruispunt, iedere keer weer. Zorg ervoor dat  je je eigen voorkeuren en mechanismes in de gaten hebt. Dan weet je wat jou helpt en wat niet in een dergelijke situatie!

Vraag:

Wat zijn jouw aarzelingen bij de kruispunten in je leven? Stap je zonder veel nadenken een aanlokkelijke weg in? Blijf je te lang voorgesorteerd staan en wordt er achter je getoeterd?

Wat zijn jouw patronen,  jouw manier van doen bij levenskruispunten? Wat is je standaard aanpak?

Welk type vragen / keuzes krijg je voorgelegd bij die kruispunten? Ben je ze meer tegengekomen?

Wie zijn jouw persoonlijke Tomtom’s? Wat zeggen die meestal tegen je? Helpen ze je de juiste weg te vinden?

Delen? Klik hier:Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on Facebook
Reageer jij als eerste?

Geef een reactie

Vragen? Klik hier. Ik hoor graag van je!