Pure aandacht: van levensbelang!

aandacht uitklapper

Aandacht!  krijg je het? geef je het?Waaraan, wanneer, met welke intentie?

AANDACHT

Aandacht, het is bijna net zo belangrijk als ademhalen. Zonder aandacht te krijgen van onze omgeving kunnen we niet leven. Zonder aandacht te geven trouwens ook niet! Aandacht geven en ontvangen ligt aan de basis van ons sociale leven.

 

In je werk merk je dat ook.  Heb je wel eens stilgestaan bij wat er gebeurt als je aandacht krijgt? Voor je presentatie, een project dat je weer vlot getrokken hebt, een goede inval om een probleem in je organisatie op te lossen. Dat geeft een enorme boost, het haalt het beste in je boven en je hebt veel plezier en drive in je werk.

 

Aandacht geven kan een zelfde effect hebben. Je bent gefocused, gericht op de activiteit die je doet, op je gesprekspartner die je iets verteld, de opening die je ziet in een complexe situatie.

 

De situaties die ik hierboven beschrijf zijn ideaal, zonder allerlei bijstromen en gedachten.  En dat is lang niet altijd het geval. Het gebeurt nogal eens dat je een compliment krijgt, maar ook denkt Hmm, zit hier iets achter? Of dat je aandacht aan een collega geeft, om iets heel anders voor elkaar te krijgen.

 

Vervormingen bij  aandacht

Wat kan er zo allemaal gaan meelopen bij het aandacht geven en krijgen:

  • je geeft omdat je het eigenlijk zelf wilt hebben (je geeft wat jezelf het hardst nodig hebt)
  • omdat je nu eenmaal gewend bent dat je in het middelpunt van de aandacht staat (de wereld draait om mij)
  • de aandacht is over de top of grensoverschrijdend! (een collega is te geïnteresseerd in hoe je je weekend doorbrengt)
  • omdat je het helemaal niet gewend bent aandacht te krijgen en er zo vlug mogelijk vanaf wilt (al die aandacht, dat voelt ongemakkelijk! Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg!)
  • het is een truc: je voelt je gepaaid als ontvanger
  • je gebruikt aandacht als gever om iets gedaan te krijgen of iemand in een juiste stemming te brengen (de vervelende klus, die je aan je collega kwijt wilt)
  • het is een investering: ik doe dit nu voor jou, daarna verwacht ik iets van jou (voor wat hoort wat)

 

Iedereen kent het voorbeeld van de manager die uitgebreid de tijd neemt om een praatje met je te maken. Je voelt dat er iets achter vandaan komt en ja hoor, een klus waar je eigenlijk geen tijd voor hebt!

Het rare is dat je ditzelfde gebeuren ook kunt meemaken, maar het helemaal niet voelt als een opzetje. Je manager is  voelbaar geïnteresseerd en maakt daarnaast ook een zakelijke afspraak met je.

 

Wat is het verschil?        De intentie!

Je bewust worden van je intentie kan de sleutel zijn tot een opener contact met je omgeving. Door duidelijk te zijn in je intentie wordt je een betrouwbaarder gesprekspartner, effectiever in je werk. En het belangrijkste: het werkt voor jezelf veel plezieriger!

 

 

Delen? Klik hier:Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on Facebook
Reageer jij als eerste?

Geef een reactie

Vragen? Klik hier. Ik hoor graag van je!