Wat is jouw perspectief?

brilJouw manier van kijken is uniek! Door al jouw ervaringen, inzichten, opleidingen, je opvoeding heb je een unieke, eigen manier van kijken naar de werkelijkheid ontwikkeld. Daarmee wordt de werkelijkheid jouw werkelijkheid. Je daarvan bewust zijn geeft je een grote voorsprong in een gesprek. Het nieuwsgierig zijn naar de kijk van een ander en deze kijk te onderzoeken vergroot die voorsprong.

Mijn inzicht 

Een tijdje geleden maakte ik samen met mijn partner een wandeling. Zo’n frisse-neus-wandeling van een half uurtje, je maakt die  waarschijnlijk zelf ook wel eens. We hadden geen behoefte aan praten, dus er werd niet veel meer gezegd  dan  “hier links maar?” 

Terug van de wandeling ontmoetten  we een kennis. Spontaan begon mijn partner over de wandeling te vertellen. Ik was verbijsterd. Ik had een compleet andere herinnering aan de wandeling. Het leek wel een andere wandeling!  We hebben elkaar verteld over de wandeling, wat we zagen, wat indruk maakte en welke indruk dat was. De lering die ik hieruit trok wil ik graag met je delen.

1. Uniek

Je kunt wel  samen op pad zijn en hetzelfde doel hebben, maar jouw ervaring van het op pad zijn is uniek. Net zoals de ervaring van je reisgenoot. Je hebt allemaal je eigen bril van interesses en opvattingen waardoor je naar jouw wereld kijkt.

Vraag: heb jij de ervaring dat jouw kijk anders is dan die van de mensen in je omgeving? Hoe was dat voor jou? 

2. Delen

Het delen van je ervaring lukt alleen maar als je naar elkaar luistert en elkaars  eigen werkelijkheid respecteert. De vraag:  “maar heb je dat dan niet gezien?” haalt het echte delen onderuit.

Vraag: je kunt je vast nog een voorval voor de geest halen, waarin je geen ruimte kreeg om je verhaal te vertellen. Wat deed je daarmee?

3.   Complementair

Toen ik ook het verhaal van mijn partner over de wandeling gehoord had, kreeg ik een veel completer beeld van wat er onderweg allemaal te zien was geweest.  Beide verhalen samen maakte de ervaring van de wandeling veel rijker.

Vraag: heb jij wel eens mee gemaakt dat je gezamenlijk meer  realiseerde dan individueel mogelijk was?

4. Betekenis

Het werd mij ook duidelijk dat we regelmatig wel het zelfde zagen, maar er een volstrekt andere betekenis aan gaven. Waar ik mij irriteerde aan het geluid van de grasmaaier van de gemeentedienst, zag hij de berm erg opknappen. .

Vraag: ben jij er wel eens tegenaan gelopen dat iemand je volstrekt verkeerd begreep omdat jullie een andere betekenis aan een ervaring of woord gaven?

5. Zicht op eigen kaders

De wandeling en het praten hierover heeft mij veel duidelijk gemaakt over mijn kaders, manier van kijken en de betekenissen die ik daar dan aan geef, wat belangrijk voor mij is. Of zijn het  kaders die een ander voor mij belangrijk vind en die ik klakkeloos heb geaccepteerd? 

Vraag: check jij met enige regelmaat of je met je eigen kaders bezig bent of dat je in de kaders van een ander verstrikt bent geraakt?

Delen? Klik hier:Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on Facebook
Reageer jij als eerste?

Geef een reactie

Vragen? Klik hier. Ik hoor graag van je!